Polt Péter a Borsod24-re hivatkozva védte magát a parlamentben

Megosztás

A Momentum frakcióvezető-helyettese negyed órán át szembesítette feldírítetlen ügyeivel a legfőbb ügyészt, de még így sem ért listája végére. Tompos Márton felszólalására reagálva Polt Péter sűrű hebegés, habogás és hosszas öh-zések közepette még Borsod24-ezett is egyet – de így sem volt meggyőző a válasza.

Egyebek mellett a legfőbb ügyész 2021-es beszámolóját is tárgyalja múlt hét szerdán az Országgyűlés. A plenáris ülésen Polt Péter egyértelműen pozitív jelenségnek nevezte, hogy az utóbbi években “következetesen csökkent” a regisztrált bűncselekmények száma, mint mondta, tíz év alatt kétharmados csökkenés “rendkívül optimista feltételezésekre adhat alapot”. Beszélt arról is, hogy a gazdasági bűncselekmények között 2021-ben nagy szerepe volt a költségvetési csalásnak, a mennyiségi mutatók azonban az elmúlt évekhez képest szignifikánsan nem változtak. Mint mondta, megnőtt ugyan a pénzmosási ügyek száma, de ebben az játszott szerepet, hogy a korábban orgazdaságként elbírált cselekmények is ebbe a kategóriába kerültek. A legfőbb ügyész arról is beszámolt, hogy 2021-ben a hivatali vesztegetések száma “lényegében nem változott”, a növekedés olyan ügyekkel magyarázható, ahol tömeges elkövetés történt.

Aligha volt elégedett Polt Péter „győzelmi jelentésével” Tompos Márton: a beszámolót követően ugyanis a Momentum frakcióvezető-helyettese és országgyűlési képviselője a pulpitusról 15 percen keresztül sorolta azokat az ügyeket, amelyekben annak ellenére nem indított eljárást, hogy egyértelmű bűncselekmény történt.

„Szajol-Püspökladány vasútvonal, ahol két részletben sikerült helyzetbe hozni Simicska Közgépét, illetve Szijjártó Péter apjának vasútépítő cégét. Öveges-program, ahol az EU 14 milliárdot adott a természettudományos oktatás fejlesztésére; a Magyar Nemzeti Bank Alapítványainak gazdálkodása és a Matolcsy-család gazdagodása; a letelepedési kötvények, ahol 60 milliárd forint közpénzt játszottak át offshore hátterű cégekhez; Elios-ügy; Mátrai Erőmű, amit először veszteségessé tett, majd dupla áron eladott az államnak Mészáros Lőrinc” – sorolta hosszasan a Momentum politikusa Polt Péter szemébe a magyar kormány legsúlyosabb korrupciós ügyeit.


Tompos Márton összesen 45 esetről számolt be konkrétan (a teljes lista itt érhető el), majd hozzátette:
„Ez az ön mérlege, Polt úr. Gratulálok, sikerült beírnia magát a történelemkönyvekbe. Nem fogjuk elfelejteni.“

A Momemtum politikusának felszólalására reagálva a legfőbb ügyész sűrű hebegés, habogás és hosszas öh-zések közepette még Borsod24-ezett is egyet.

Mint fogalmazott, „nem akarom ismételni magam, hogy milyen kritikákra nem kívánok válaszolni. Azt hiszem, a házhoz sem lenne méltó. Arra viszont felhívnám a felszólaló figyelmét, hogy nem ártana frissíteni az itt elhangzott és közzétett információit. Mindez nagyrészt olvasható a Borsod24 cikkében, amit ön elmondott. Csak a baj, hogy ez 2021-es cikk, azóta sok minden történt, az ön által elmondottak jelentős része már elavult. Igen sok ügyben már történt valamilyen más lépés, például vádemelés vagy megszüntetés…”

Az ominózus cikket valóban közzétette portálunk 2021-ben, azt azonban eredetileg az atlatszo.hu publikálta: a lap újságírója gyűjtötte ugyanis össze azt az akkor 20 fontos ügyet, ami megakadt az ügyészségen.

A Civitas Intézet egy 150 oldalas kötetben foglalta össze a 2010 és 2018 közötti magyar korrupciós ügyeket. A kiadvány itt érhető el.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek